baslikyeni.jpg

Küre Dağları Harmangeriş Beldesinde Geleneksel Ağaç İşçiliği’nin Sürdürülebilirliğinin Sağlanması ve Çeşitlendirilmesi Projesi

Proje Uygulama Programı:BM-UNDP-SGP GEF Küçük Destek Prg.

Proje Yürütücüsü: Kastamonu Köy-KOOP Bölge Birliği

Proje Toplam bütçesi:USA $

Özkaynak katılımı: USA $

SGP hibe destek miktarı: USA $ 

Projenin dönemi: : Şubat 2006 – Şubat 2007

Kastamonu’nun Şenpazar İlçesine bağlı Harmangeriş, Celalli, Gürpelit, Aşıklı, Dağlı köylerinde şimşir kaşık yapımı geleneksel bir el işçiliğidir. Bölgenin ana geçim kaynağı olan ormancılık, Küre Dağları Milli Parkı’nın ilan edilmesi ile sınırlandırılmıştır. Tarım yapılabilecek arazi büyüklüğü de sınırlı olan bölgede, kaşık oymacılığı gelir kaynaklarından bir tanesidir. Bu köylerin hanelerinin yaklaşık %70’inde şimşir kaşık yapımı çeşitli ölçeklerde sürmektedir. Ancak yöre insanı, şimşir kaşığa olan talebe rağmen, üretilmeleri için gereken şimşirin kaçak olarak temin edilmesi nedeniyle hissettikleri çeşitli platformlarda dile getirmektedir ve farklı bir seçenek arayışındadır.

Kastamonu Kooperatifler Birliği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) ’nın da desteğini alarak, hem bu geleneksel el işçiliğini, hem de Küre Dağları Milli Parkı’nın biyolojik çeşitliliğinin bir parçası olan şimşir ağaçlarını korumak amacıyla 2003 yılında bir proje geliştirmiştir. Proje, Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı (GEF/SGP) tarafından mali destek bulmuştur.

Proje hedefi

Küre Dağları Milli Parkı civarındaki Harmangeriş köylerinde, geleneksel bir geçim kaynağı olan ağaç el işçiliğinin, şimşir dışında, yasal ve işçiliğe uygun diğer hammaddelerle, pazara uygun ahşap işçiliği ürünlerine kaydırmaktır.

Proje, Küre Dağları’nın korunması için uzun yıllardır uğraş veren ve katılımcı korunan alan yönetimi esaslarını yerleştirmeye çalışan Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) tarafından da desteklenmektedir. WWF-Türkiye’nin uzun yıllar süren bu uğraşı sonunda yüzyıllardır yöre insanı içinde mevcut olan kendi yaşadığı çevreyi korumaya yönelik toplumsal duyarlılığın yerleşmesi ve yaygınlaşmasına katkı sağlamıştır.

Proje hakkında daha fazla bilgi için:

S. Özcan Özdemir 

(Proje Yürütücüsü, Kastamonu Kooperatifler Birliği)

Adres           : Cumhuriyet Caddesi Müze Yanı Ender Apt. B Blok No:1 Kastamonu 

Telefon        : 0 366 212 08 67 / 212 93 19 

Faks               : 0 366 212 20 08

E-posta         : Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. 

 

Web sayfası : http://www.kastamonukoykoop.com

ORKOOPGIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞIOrman Ve Su İşleri Bakanlığı   

Friday the 26th. S.S. Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği © 2017 Durukan Tasarım - Free Joomla 3.5 Templates