baslikyeni.jpg

ICA - Avrupa Kooperatifleri Genel Kurulu 6-7 Mayıs 2013 tarihlerinde İstanbul’ dayapıldı.Yaklaşık 35 ülkenin üst düzey kooperatif yöneticilerinin katıldığı toplantı son derece olumlu çalışmalara zemin hazırlamasının yanında, diğer ülkelerdeki kooperatifçiliği tanıma açısından da son derece yararlı bir toplantı oldu. Burada organizasyonda emeği geçen herkesi gönülden kutlamak istiyorum.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati YAZICI’ nın ve Tarım Reformu Genel Müdürü Sayın Dr. Gürsel KÜSEK’ inbu toplantıya katılmış olmaları ve verilen mesajlar kooperatifçiliğimiz adına önemli bir gelişme olarak değerlendirilmeli.

Toplantıda öne çıkan görüşlerin dikkate alınması ve kooperatifçiliğimizin yeniden yapılandırılması sürecinde bu görüşlerden yararlanılması gerekmektedir.

2012 yılının dünya kooperatifler yılı ilan edilmesinin gerekçelerinin hala önemini koruduğu, ekonomide kooperatif sektörün giderek güçlendirilmesi gerekliliği üzerinde bir mutabakatın oluştuğu ve sosyal ekonominin giderek ön plana çıktığı görülmektedir.

Avrupa Kooperatifleri arasında network ağının oluşturulması çalışmaları dikkate değer bir çalışma. Ancak, ülkemizde hala kooperatiflerimizle ilgili bir veri tabanı oluşturulamamış olması önemli bir zafiyet olarak değerlendirilmelidir.

Avrupa ülkelerinde uygulanan ekonomik model ve özel sektörcü yaklaşım sonucunda, ekonomide dengelerin bozulduğu, gelir dağılımında adaletin sağlanamadığı ve işsizliğin arttığı gözlenmiş ve küçük işletmelerin yok olmasının büyük tehlikeolduğunun altı çizilmiştir.

Bulgaristan gibi bir Ülkede “Genç kooperatifçiler forumu” düzenlendiğini duymak bizi ciddi anlamda düşündürmelidir.

Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi yeni nesil kooperatifçi yetişmemesidir. Kooperatifçilikle ilgili yüksek okullardan mezun olan gençlere itibar kazandırılamamış olmasının yanında, ilgili Bakanlıklar merkez ve bölge birlikleri mezun olan gençlere sahip çıkamamaktadır.

Merkez ve Bölge birliklerinden ciddi bir katılım olmaması üzücüdür. Gelişmiş ülkelerdeki kooperatifçiliği yakından takip edebilmek ve yeni gelişmeleri izleyebilmek son derece önemlidir.

Bizim adımıza, her zaman olduğu gibi bu toplantıda da kol kırıldı yen içinde kaldı ama pabuçta ayağı sıkmaya başladı. 

Saygılarımla.29.05.2013

EROL AKAR

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

ORKOOPGIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞIOrman Ve Su İşleri Bakanlığı   

Friday the 19th. S.S. Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği © 2017 Durukan Tasarım - Free Joomla 3.5 Templates