baslikyeni.jpg

Orman Bölge Müdürlüğü toplantı Salonunda 28.12.2021 tarihinde Orman Üretimi yapan kooperatiflerimizin ve orman köylüsünün sorunları ile ilimiz ormancılığı ile ilgili konuların görüşüldüğü toplantı düzenlendi.

Orman Bölge Müdürü Sayın Fahri Sönmezoğlu, Bölge Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İşletme Müdürleri ve Birliğimiz Ormancılık Sektöründe faaliyet yürüten kooperatiflerimizin ilçelerdeki sektör temsilcileri katılım sağladı.

Birlik Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Akar toplantıda yaptığı açılış konuşmasında:

Yerel kalkınmanın önemli bir dinamiği olan kooperatiflere sağlanan küçük desteklerin, yerel kalkınmanın fitilini ateşleyen önemli bir gücü oluşturduğunu belirtmiş, Tosya İlçemizde Ahşap sektörünün oluşmasında Kooperatiflere bir hak olarak verilen tomruk emvalinin işleme zorunluluğu böyle bir destek sonucunda ortaya çıkmıştır.

Giderek yaygınlaşacak olan dikili satış ve yıllara sâri ihaleli satış uygulamasının sonuçları, sadece orman köylüsü ve kooperatiflerine zarar veren bir uygulama olarak görülmemelidir.

Orman işçilik bedeli olarak ilimizde yıllık yaklaşık 500 milyon TL tutarında orman köylüsüne ve diğer orman üretimi yapan işçilere ödeme yapılmaktadır.

Orman Üretim hakkının Ulusal hatta uluslararası firmalara ihale ile verilmesinin sonucu, bu bedel doğrudan ihaleyi alan firmalara ödeneceğinden yerel ekonomide ciddi bir zafiyet oluşacak hatta bazı ilçelerimizde ekonomi durma noktasına gelebilecektir.

Genç çiftçi, kadın çiftçi destekleri ve proje bazlı bazı desteklerle insanlarımızı köyde tutma çabası sergilenirken, dikili satış, yıllara sâri ihaleli satış gibi uygulamalarla, orman köylüsünü üretimin dışında tutmak tezat teşkil eden bir uygulama olarak görülmelidir.

Ormanlarımız, son derece önemli zenginliğimizdir. Sadece orman emvali üretmenin dışında, diğer asli görevleri de etkin bir şekilde yerine getirmek, ormanlarımızdan farklı alanlarda da yararlanmak ve farklı gelir kaynakları yaratma zorunluluğu gözden kaçırılmamalıdır.

Bu kapsamda;  Ekolojik turizm, Odun dışı orman ürünlerinin değerlendirilmesi, Tarımsal Ormancılık ve Sosyal Ormancılık konularında İlimiz Üniversitesinin ihtisas alanı da dikkate alınarak, tüm paydaşların katılımıyla farklı çalışma grupları ile sektörel yaklaşıma farklı bir ivme kazandırılmasının gerekliliğini dile getirdi.

Üretim birim fiyatlarında 2022 yılı için yapılan fiyat düzenlemesinin olumlu bir gelişme olduğunu, ancak fiyatların, enflasyon artışı, girdi maliyetleri ve işçilik giderleri dikkate alınarak 3’er aylık dönemler halinde güncellenmesi durumunda bir anlam taşıyacağını ifade etti.

Daha sonra sektördeki kooperatif yöneticileri ve temsilcilerle bölgesel sorunlar tartışıldı. Son derece olumlu ve verimli geçen toplantı için Birlik başkanımız, organizasyonun gerçekleşmesinde destek veren Orman Bölge Müdürümüze, teşkilatımız mensuplarına ve bölgelerden gelerek bu toplantıya katılan sektör temsilcilerine teşekkürle konuşmasını sonlandırdı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

ORKOOPGIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞIOrman Ve Su İşleri Bakanlığı   

Friday the 19th. S.S. Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği © 2017 Durukan Tasarım - Free Joomla 3.5 Templates