baslikyeni.jpg

“Sütün litre fiyatı en az 9 TL olmalı”

 

  • “Ulusal Süt Konseyi işlevini kaybetti”

Kastamonu’daki süt üretiminin lokomotifi konumundaki Köy-Koop’un Yönetim Kurulu Başkanı Erol Akar, üreticilerin yaşadığı büyük sıkıntıyı yaptığı açıklamayla getirirken, Ulusal Süt Konseyi’nin işlevini kaybettiğini, süt fiyatlarını baskı altında tutan bir kuruluş haline geldiğini söyledi.

  • “İlimiz ekonomisi açısından daha önemli”

Süt fiyatlarında yaşanan sorunların ilimiz ekonomisi açısından diğer bölgelere göre daha fazla önemli olduğunu ve yakın geçmişte yaşanan sorunların ülkeye, üreticiye ve hayvancılığa verdiği zararları hatırlatan Akar, hayvan ithal etmenin yabancı ülke çiftçilerini desteklemekten başka bir işe yaramayacağını belirtti.

  • “Hayvancılığın sürdürülebilmesi için…”

Akar, “Hayvancılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması için, sütün litre fiyatının en az 9 TL olarak belirlenmesi, maliyetlerin en az üçer aylık dönemler halinde değerlendirilmesi, fiyatların maliyetin altına düşmesi halinde, farkın destekleme ile karşılanması gerekmektedir” dedi.

 

Kastamonu’daki süt üretiminin lokomotifi konumundaki Köy-Koop’un Yönetim Kurulu Başkanı Erol Akar, üreticilerin yaşadığı büyük sıkıntıyı yaptığı açıklamayla getirdi.

Akar’ın açıklaması şöyle:

“Son günlerde süt fiyatlarında yaşanan sorunlar, özellikle ilimiz ekonomisi açısından diğer bölgelere göre daha fazla önem kazanmaktadır.

Ulusal Süt Konseyi (USK) işlevini kaybetmiş, konsey tarafından tarafların mutabakatıyla belirlenen fiyata itibar edilmemiş, referans süt fiyatı üst düzey bürokratlardan oluşan gıda komitesince belirlenme sürecine girilmiş, enflasyonu artırır gerekçesi ile süt fiyatları sürekli baskılanmıştır. Ulusal Süt Konseyi, süt fiyatlarını baskı altında tutan bir kuruluş haline gelmiştir.

Sadece süt fiyatları sabitlenirken yem, akaryakıt, gübre ve benzeri girdilerin fiyat artışlarına müdahale edilmemesi ise düşündürücüdür.

Diğer taraftan yem başta olmak üzere üretimi ve üreticiyi yakından etkileyen girdilerin fiyatları alabildiğine artmış, ne bu artışların önüne geçilebilmiş, ne de üreticinin mağduriyetini azaltacak destekleme tedbirleri geliştirilebilmiştir.

Yakın geçmişte benzer sorunların Ülkemize, üreticiye ve hayvancılığımıza ne kadar zarar verdiği unutulmamalıdır. Zira hayvan ithal etmenin yabancı ülke çiftçilerini desteklemekten başka bir işe yaramayacağı ortadadır.

Hayvancılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması için, sütün litre fiyatının en az 9 TL olarak belirlenmesi, maliyetlerin en az üçer aylık dönemler halinde değerlendirilmesi, fiyatların maliyetin altına düşmesi halinde, farkın destekleme ile karşılanması gerekmektedir.”

 

https://www.kastamonugazetesi.com.tr/koy-koopun-sut-feryadi/           : Kastamonu Gazetesi

https://dogrusozgazetesi.com/haber/13075/litre-fiyati-en-az-9-tl-olmali : Kastamonu Doğrusöz Gazetesi

https://www.aciksoz.com.tr/gundem/sut-fiyati-sabitlenirken-girdi-maliyetleri-surekli-artiyor-h36697.html  : Kastamonu Açıksöz Gazetesi

 

 

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

ORKOOPGIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞIOrman Ve Su İşleri Bakanlığı   

Thursday the 18th. S.S. Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği © 2017 Durukan Tasarım - Free Joomla 3.5 Templates