baslikyeni.jpg

Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP) Başkanı Erol Akar, düzenlediği basın toplantısında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Platformu’nu (BAKAP) kurduklarını açıkladı. Düzenlenen toplantıya platforma bağlı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.  Kastamonu, Çankırı, Çorum, Sinop, Zonguldak ve Karabük illerini kapsayacak olan Kırsal Kalkınma Platformu’nu oluşturan kuruluşlar Erol Akar tarafından şu şekilde ifade edildi;

 Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret  Borsası, Ziraat Odası, Veteriner Hekimleri Odası, Muhtarlar Derneği, Kooperatifler Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği, Arı Yetiştiricileri Birliği, Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği ve Türkiye Ziraatçılar Derneği. 

KÖY-KOOP Başkanı Erol Akar, platform ile birlikte Kastamonu’da özellikle kırsal alanda faaliyet gösteren ve ekonomiye katkı sağlayan kuruluşlar ile beraber bir dayanışma örgütü kurduklarını söyledi. Kurmuş oldukları platformun amacının Kastamonu’yu ilgilendiren konularda fikir birliğine vararak çözüm yolları üretmek olduğunu dile getiren Akar; “Zaman zaman bir araya gelip belirli konularda fikir üretecek, çalışma yapacak, belli şekilde Kastamonu ekonomisini ilgilendiren konularda kamuoyu ile bunları paylaşacak, koordinasyonu oluşturacak işbirliği oluşturacak bir kuruluş olarak bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Türkiye'de çoğu ilde bu tür örgütler var. Kastamonu’da da biz bunun eksikliğini hissettik. Böyle bir danışma içinde bazı konuların daha kolay çözümlenebileceği fikriyle bu kuruluşun oluşturulmasına karar verdik” diye konuştu. 

“AMACIMIZ İLİMİZİN SORUNLARININ TAKİPÇİSİ OLMAK”

Kastamonu genelinin orman ve hayvancılık ile ilgili bir ekonomisinin olduğunu sözlerine ekleyen Erol Akar, hizmeti yürüten kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak çalışacaklarını ve işin uzmanlarından proje üretme konusunda yardım alacaklarını dile getirdi. Akar, istemek yerine dayanışma içinde çalışacaklarını, proje üretebilecek kuruluşların desteğini alacaklarını, fizibilite çalışmaları içinde olacaklarını, konuları kamuoyu ile paylaşacaklarını ve siyasi bürokrasiye siyasete sorunları intikal ettirip takipçisi olacaklarını söyledi. 

“HAYVANCILIK PROJELERİNDE KASTAMONU YER ALMADI”

Erol Akar, hayvancılık alanında özelikle 35 ilde proje geliştirildiğini dile getirerek; "Bu 35 il arasında Kastamonu yer almadı. Kastamonu’nun bu projelerin dışında tutulması hepimizi aslında rahatsız etti. Bunları siyasetçilerimiz ile de paylaştık. Siyasetçilerimiz bize şunu dedi; ‘Bize bir fikir, yol haritası çizin, bize ne yapılabileceğiniz ile ilgili bilgi verin biz onun takipçisi olalım. Biz de bunun doğru olduğuna inanıyoruz. Ortaya somut bir şey atmadan, bir çalışma yapmadan bunun talep edilmesi biraz daha yüzeysel bir davranış olarak düşünülebilir dedik. Örneğin ilk çıkış noktası olan Batı Karadeniz Kalkınma Birliği Projesi’nin geliştirilmesine karar verildi. KUZKA’dan böyle bir talebimiz oldu. Onlar da çalışma yaptılar. Bu çalışmanın sonucunda değişik öneriler ortaya çıktı ve platform tarafından Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki illeri kapsayan bir projenin Kalkınma Bakanlığı’ndan talep edilmesi şeklinde karar ortaya çıktı. Belirlenen konuların dışında Kastamonu’yu ilgilendiren de farklı farklı  konular tespit ettik” dedi. Sivil toplum kuruluşları ile beraber dayanışma içinde çalıştıklarını altını çizen Akar şu şekilde konuştu; “STK’ların çoğu kendi alanında Türkiye ile mukayese ettiğimizde gerçekten başarılı örgütler ve ciddi çalışalar yapıyorlar. Hepsinin sorunları var. Biz tespit ettiğimiz sorunlarda, platformun ortak üyeleri olarak o çalışmaların tümüne destek vermeyi hedefledik. Yine burada şuna özellikle dikkat edeceğiz. Bu platformun sağlıklı yürüyebilmesi için hemfikir olunabilinecek konularda çalışmalar yapacağız. Ama kendi açısından müstakil olarak bir çalışma yapma için bir engel söz konusu değil. Çalışmalarımızın ve projelerin başarılı olması için uzmanlardan yardım alacağız. Bunlar bizim için önemli.”

“ÖZELLEŞTİRMELERDE DEVLET ÜRETİCİYİ KORUMALI”

Kastamonu’da geçmiş tarihlerden bu güne kadar özelleştirme ile ilgili olarak sıkıntılar yaşandığını sözlerine ekleyen Erol Akar, devletin özelleştirme yaparken mutlaka üreticiyi koruması gerektiğine vurgu yaptı. Akar; “Kastamonu için gündemde olan şeker fabrikasının özelleştirmesinden vazgeçilerek fabrikanın faal tutulması gerektiğini düşünüyoruz. Platform olarak böyle bir talebimiz de var” dedi.

“Özel İdare bütçesinden tarıma ayrılan miktar ile ilgili olarak ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor” diyen Akar, STK’ların ürettiği projeler ile bu bütçenin artırılabileceğini söyledi. 

“ORMAN İLE İLGİLİ PROJELER ÜRETİLMELİ”

Orman ile ilgili olarak Kastamonu’nun dikili satış konusunda ciddi sorunları olduğunun altını çizen KÖY-KOOP Başkanı Erol Akar; "Orman üretiminde orman köylüsüne rağmen ihale ile ormanın üretime açılmasını doğru bulmadığımızı defalarca dile getirdik. Platform olarak konu ile ilgili çalışmalar yapılması hedefleniyor. Odun dışı orman ürünleri ile ilgili ciddi bir potansiyelimiz olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili özel projeler geliştirilmeli. STK’lar olarak buna destek vereceğimizi ve projeleri bile yeri geldiğinde üstlenebileceğimizi söyleyebiliriz. Yenilebilir enerji konusunda özellikle çalışma yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Bunların hepsi şu anda fikir olarak ortaya konmuş şeyler. İlave başka şeylerde olabilir. Ama platform olarak bu tür çalışmaların içinde olacağımızı, bu tür çalışmalara da destek vereceğimizi söylemek istiyorum" dedi.

“YABAN HAYATI İLE İLGİLİ SORUNLARIMIZ VAR”

Son dönemde gündemden düşmeyen konuların başında gelen yaban hayatına da değinen Erol Akar; “Yaban hayatı ile ilgili sorunlarımız var. Tarım alanlarında, özellikle sosyal ve yerleşim alanlarında yaban hayatının sıkıntı verdiği biliniyor. Bu konuda da ciddi bir tedbir alınması ve proje geliştirmesi ihtiyacı olabilir. Bununla ilgili çalışma yapılamasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. İlimizin eko-turizm ile ilgili çalışma yapmaya ihtiyacı var. Bunların hepsi konuşuluyor ancak ortaya somut fikirlerin konulması ile ilgili sıkıntılar var. Bu konularda bir Ar-Ge çalışması yapılmalı ve ayağı yere basan projeler ortaya konulmalı” ifadelerini kullandı. Ahşap konusu ile ilgili olarak da Akar şunları söyledi; “Borsamızın yürüttüğü ahşap ile ilgili bir projesi var. Bu projenin de yeterinde desteklenilmediğini düşünüyoruz. Bu sonuç olarak Kastamonu’nun bir projesidir. Hepimizin sahiplenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu eksikliği de belirtmek istiyorum.”

“SÜT ÜRETİMİ MERDİVEN ALTINDAN ULUSAL HALE GELMELİ”

Kastamonu genelinde hayvancılık ile beraber süt üretiminin de potansiyeli olduğunu söyleyen Akar; “Süt üretimi faaliyetimizde kooperatifler olarak oluşturduğumuz bir zincir var. Bunda Özel İdare'nin ve diğer bakanlıkların desteği var. Ciddi bir organizasyon yapıldı ama bunun yeterli olmadığı ve daha da geliştirilesi gerektiği kanaatindeyiz. Hayvancılığın geliştirilmesi ve sütün pazarlanması son derece önemli. Eğer hayvancılığı geliştireceksek sütün mutlaka iyi şartlarda pazarlanması ihtiyacı var. Bu güne kadar yeterince desteklenmediğini söylemek mümkün. Değerlendirmek lazım, yereldeki süt fabrikalarının desteklenmesi ve kapasitelerinin artırılması, merdiven altı üretimden daha ulusal kuruluşlar haline gelmesini istiyoruz. Bu da Kastamonu için bir kazançtır” şeklinde konuştu. Erol Akar, Kastamonu ekonomisine katkı sağlayacak her türlü kuruluşa da açık olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Kastamonu Doğrusöz Gazetesi

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

ORKOOPGIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞIOrman Ve Su İşleri Bakanlığı   

Friday the 19th. S.S. Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği © 2017 Durukan Tasarım - Free Joomla 3.5 Templates